Dědická daň ve Švýcarsku

30.8.2023 Hubert Peter Pazdera

Dědictví ve Švýcarsku podléhá zdaňování, ale pravidla v jednotlivých kantonech se liší. Platba daně připadá na právoplatné dědice. Výše daně závisí na kantonu, velikosti dědictví a stupni příbuzenského vztahu. Sazby dědické daně jsou v mnoha kantonech progresivní, tj. zvyšují se s velikostí dědictví. Manželé a obvykle také přímí potomci jsou často od daně osvobozeni. Čím bližší je příbuzenský vztah, tím nižší je sazba daně a naopak.

Dědictví se přiznává v daňovém přiznání. Provedení daňového přiznání v případě úmrtí je poměrně složitá záležitost, zejména v případě více dědiců nebo opožděného rozdělení. Jednotlivá dědictví a podíly ve společenstvích dědiců se v jednotlivých kantonech přiznávají odlišně. Dědictví musí být často zdaněno ještě před rozdělením. V případě úmrtí manžela/manželky je třeba podat samostatné daňové přiznání.

Na dědické dani je možné ušetřit, avšak na toto musí být pamatováno ještě za života zůstavitel. Částečně se dá výše daně ovlivnit rozložením dědictví na několik let, aby se zabránilo daňové progresi, nebo ještě za života převést majetek jako dar.

Plánujete rozdělení dědictví a potřebovali byste poradenství v této oblasti?

Potýkáte se s podobnými problémy a nevíte jak na to? Obraťte se na nás! Rádi vám poradíme. Jsme tu pro Vás.

Tradičně, již po více jak 40 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma. Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Zdroj obrázku: VitalikRadko / depositphotos.com

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich