Firma, kde jsem zaměstnán, se prodává – přijdu teď o práci?

3.8.2021 Hubert Peter Pazdera

Společnost na příští rok změní majitele. Změní se tedy můj pracovní poměr u nového zaměstnavatele?

Ne. Když nový zaměstnavatel převezme společnost, převedou se na něj automaticky všechny pracovní vztahy. Jste na úplně stejné pozici jako u vašeho současného zaměstnavatele. To například znamená, že vaše mzda zůstává stejná a že i nadále vykonáváte stejnou práci. Nemůže existovat nové zkušební období a nový šéf vám musí započítat odpracované roky, které jste absolvovali u svého současného zaměstnavatele. To znamená, že pokud nemůžete pracovat, bude s vámi zacházeno stejně jako u předešlého zaměstnavatele, pokud jde o pokračující platby mezd a ochranu před propuštěním. A výpovědní lhůta zůstává taktéž stejná.

Jako každý zaměstnavatel má však i váš nový zaměstnavatel možnost propouštět zaměstnance nebo provádět změny jejich pracovních smluv od okamžiku jejich přijetí.

Na druhou stranu jako zaměstnanec můžete odmítnout převod pracovní smlouvy na nového zaměstnavatele. Pokud tak učiníte, pracovní poměr skončí po uplynutí zákonné výpovědní doby, nikoli smluvní.

Nový i současný zaměstnavatel mimochodem odpovídají za všechny vaše nároky, které vzniknou až do převodu společnosti. Pokud vám tedy například současný zaměstnavatel již nemůže vyplácet poslední mzdu, můžete ji také uplatnit u nového zaměstnavatele.

Zvláštní případ nastává tehdy, když je společnost převzata v rámci insolvence, tj. jejího úpadku. V takovém případě nejsou pracovní vztahy automaticky převedeny na kupujícího. Předpoklad pracovního poměru pak musí být projednán případ od případu. Nový zaměstnavatel dále neodpovídá za nároky zaměstnanců, které vznikly před převzetím.

Máte-li podobné problémy a nejste si jisti, na co máte ze zákona nárok, neváhejte nás kontaktovat. Velmi rádi Vám se vším pomůžeme.

Tradičně, již po více jak 38 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma. Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

 

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich