Jak cenově dostupné jsou byty ve Švýcarsku?

15.12.2020 Hubert Peter Pazdera

Téměř tři čtvrtiny všech obyvatel Švýcarska již žije v cenově dostupných bytech. Nabídka je obzvláště vysoká na venkově. Zejména pro bezdětné páry je snadné najít cenově dostupné ubytování, rodiny s dětmi jsou to už tak jednoduché nemají. Nabídka velkých a poměrně levných bytů není totiž velká.

Coby cenově dostupný je byt odborníky označován při výši měsíčního nájemného až 1 000 CHF. Pro dvoučlennou domácnost stanovili horní hranici 1 500 franků a pro více osob nebo rodiny hranici 2 000 franků. Podle průzkumu existuje slabé místo, a to byty s alespoň 4 pokoji za méně než 2 000 CHF/měsíc. Za tuto cenu je k dispozici pouze třicet pět procent velkých bytů ve Švýcarsku.

Ve městech je nabídka levných a velkých bytů širší

Dvacet sedm procent dostupného obytného prostoru stojí méně než 2 000 CHF za měsíc. Realitní poradna zveřejnila tyto výsledky několik dní před hlasováním o populární iniciativě za dostupnější bydlení. Iniciátoři chtějí dosáhnout toho, aby nejméně deset procent nových bytů bylo postaveno bytovými družstvy, která nejsou zaměřena na zisk – s cílem snížit ceny nájemného.

Obecně platí, že nájemné ve Švýcarsku v poslední době pokleslo – a to již zhruba pátý rok po sobě, jak ukazuje průzkum. Důvodem je velká nabídka nájemních bytů a s tím spojená vysoká míra volných prostor. Ty se však již nezvyšují tak rychle. V poslední době na jedné straně došlo k obzvláště velkému počtu samostatných domácností, což podporuje poptávku po bytech. Na druhou stranu počet nově postavených bytů roste pomaleji.

Pokud i vy hledáte cenově dostupné bydlení a nevíte si rady, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám se vším pomůžeme.

Již po 37 let činnosti tradičně platí, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa mají prvních 45 minut poradenství zdarma.

Rádi se budeme Vaším případem zabývat. Volejte na tel.: 044 933 07 33.

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich