Jak dostat důchod včas a zbytečně nečekat?

22.6.2020 Hubert Peter Pazdera

Chystáte se odejít do penze a konečně si odpočinout od dlouholeté práce? Co všechno vás čeká a na co byste neměli zapomínat?  Dočtete se v našem článku.

O důchod nezapomeňte zažádat

Pokud se vám blíží odchod do důchodu a těšíte se na svou rentu, je potřeba vzít na vědomí, že nepřijde automaticky jen tak sama od sebe – musí se o ni nejdříve zažádat. Kdy? Záleží na každém podle jeho konkrétních potřeb, ale je nutné počítat s určitou dobou zpracování. Byla by škoda muset zbytečně čekat na vyjádření úřadů jen proto, že se člověk neodhodlal vše vyřídit včas.

To samé platí jak pro AHV a BVG-Rente, tak i třetí pilíř důchodového pojištění, nebo pro žádosti o sociální příspěvek k důchodu. Všechny tyto důchody potřebují čas, aby daný úřad vše zpracoval. Výše výplaty poté závisí na odpracovaných letech ve Švýcarsku a kombinaci všech zmíněných částí důchodu.

Jaký postup doporučujeme?

Náš tip je následující: Před samotným odchodem do důchodu nezapomeňte vyplnit celý mnohastránkový formulář – a to v dostatečném předstihu a se všemi údaji pro veškeré platby, o které máte v plánu žádat.

Tradičně, už po 37 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma.

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich