Jak na prodej vlastní nemovitosti?

25.5.2020 Hubert Peter Pazdera

Získali jste práci v jiném kantonu, než nyní bydlíte, děti odešly z rodného hnízda a váš dům se vám najednou zdá zbytečně velký? Nebo jste zdědili nemovitost po rodičích a potřebujete ji prodat, abyste se vyrovnali s ostatními příbuznými?  Připravili jsme pro vás několik základních tipů, které vám mohou při organizování celé záležitosti pomoci.

Ať už vás v životě potkala jakákoliv změna, prodej vlastní nemovitosti je vždy velkým úkolem a není radno brát celý proces na lehkou váhu.

Stanovte si jasné cíle

Je pro vás důležitější prodat nemovitost za co nejvyšší tržní cenu a máte čas počkat si na vhodného kupce, nebo naopak spěcháte a potřebujete váš dům či byt proměnit v hotovost v co nejkratším čase?

Ne vždy je při udávání ceny nemovitosti dobré spoléhat se jen na svůj vnitřní pocit nebo svůj osobní vztah k danému místu. Pokud špatně odhadnete cenu, můžete na koupi prodělat, nebo nenajdete kupce ochotného příliš vysokou cenu zaplatit. Abyste se vyhnuli komplikacím, nechte si raději vytvořit odborný odhad.

Jak by měla prohlídka nemovitosti probíhat?

Prohlídky vaší nemovitosti jsou velmi důležitou součástí prodeje. Dům či byt by měl být v ideálním případně prázdný. Ne vždy je to ale reálné, proto by měl být alespoň vyčištěný a důkladně uklizený. Většinou není nutné provádět velké renovace. Taková investice by se vám nemusela vyplatit – noví majitelé si raději vše přizpůsobí vlastním představám.

V inzerátu uveďte vše důležité

Shromážděte veškerou písemnou dokumentaci, která se vaší nemovitosti týká. Vše bude lépe dohledatelné jak pro vás, tak i pro potenciální zájemce nebo banku kupujícího. Vyvěste inzerát na internetu s co nejpřesnějším popisem (včetně nutných investic a kvalitních fotografií). Snažte se vyhnout zavádějícím informacím a rozhodně nic nezatajujte.

Jak dlouho prodej nemovitosti trvá?

Nenechte se zmást klamnými reklamami, prodat nemovitost netrvá týden, ale může se i na lukrativních lokalitách táhnout dlouhé měsíce. Pokud máte již kupce, je dobré sepsat ihned takzvanou rezervační smlouvu a vyžádat si zálohu.

I když kupujícího najdete, stále vás čeká ještě spoustu práce s podepisováním smluv, vyřizováním všech formalit a přepisem na úřadech.

Jestli vám celý postup připadá příliš náročný, nebo s ním nechcete ztrácet volný čas, obraťte se na odborníka, který vám s veškerými nezbytnými kroky poradí.

 

Tradičně, už po 37 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma.

Rádi se budeme Vaším případem zabývat. Volejte na tel.: 044 933 07 33.

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich

E-mail: info@pazdera.ch

www.agenturpazdera.ch

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich