Jak ve Švýcarsku fungují domovy pro seniory?

7.5.2020 Hubert Peter Pazdera

Velká část českých seniorů žijících ve Švýcarsku se na stáří uchýlí zpět do své rodné země, kde využívají služeb domovů pro seniory. Proč? Jsou pro ně totiž finančně únosnější.

Domovy pro seniory jsou pro velké množství lidí ve Švýcarsku finančně nedostupné. Stáří si však nevybírá a s věkem roste i počet zdravotních komplikací, které si dříve či později vyžádají odbornou zdravotní péči. Zde zaplatí senioři měsíčně tisíce franků, které často nemají sami k dispozici a jsou potom nuceni prodat i vlastní dům, aby si mohli takové zařízení vůbec dovolit hradit.

Cena za zdravotní péči může být vysoká

Co tedy dělat, když člověk nemůže nebo již nechce zůstávat v domácí péči? Ve Švýcarsku není bohužel cena domovů pro seniory nijak regulována, jen některé kantony stanovují pevné ceny pro konkrétní péči a úkony. Proto je běžné, že klienti zaplatí v každém kantonu jinou částku za tutéž službu. Cena se může v celkovém součtu lišit někdy i o více než 100 franků na den. Měsíčně se pak ceny pohybují mezi 6000-8000 franků podle toho, zda a jakou zdravotní péči dotyčný využívá.

Návrat do rodné země vám usnadníme

S přesunem zpět do Česka je však spojeno velké množství administrativy. Mnoho klientů již nemá české doklady v pořádku a neúspěšně se potýkají jak na české, tak na švýcarské straně s úřady, které jim jejich plány na návrat do vlasti komplikují. Proto našim klientům nabízíme, že podobný pobyt v Česku vyřídíme za ně.

 

Tradičně, už po 37 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma.

 

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33.

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich

E-mail: info@pazdera.ch

www.agenturpazdera.ch

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich