Novela švýcarského zákona o ochraně osobních dat

30.8.2023 Hubert Peter Pazdera

Podstatná část podnikatelských subjektů dnes zpracovává, monitoruje (tracking) či shromažďuje data klientů či uživatelů prostřednictvím webových stránek. Od 1. září 2023 vstupuje v platnost novela švýcarského zákona o ochraně osobních údajů, která rozšiřuje stávající právní úpravu v souladu s předpisy Evropské unie. Změny se dotknou nejen velkých firem, ale i menších subjektů, které na svých webových stránkách používají formuláře nebo sledovací nástroje, například různé monitorovací či statistické nástroje, jako je například Google Analytics.

Nejzásadnější změnou je povinnost vytvořit „Prohlášení o Ochraně Osobních Údajů“ a co možná nejlépe ošetřit možná rizika úniku osobních dat. Toto prohlášení by mělo zcela transparentně informovat uživatele o tom, jak se s jejich údaji nakládá. Bez ohledu na typ shromažďovaných údajů je prohlášení nezbytné. Zákon definuje obsah těchto prohlášení – měla by obsahovat detailní popis zpracování údajů, včetně účelu, právního základu a práv jednotlivců.

Další velkou změnou je, že novela už nerozlišuje mezi citlivými a běžnými údaji – všechny údaje podléhají novým pravidlům. Dále definuje zákon i pokuty a trestní řízení v případě ztráty či zneužití osobních dat.

Týká se Vás tato problematika a potřebovali byste poradenství v této oblasti?

Potýkáte se s podobnými problemy a nevíte jak na to? Obraťte se na nás! Rádi vám poradíme.

Tradičně, již po více jak 40 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma. Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Zdroj obrázku: mastaka / depositphotos.com

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich