Odchod ze Švýcarska - Ukončení pracovního poměru a další náležitosti

28.3.2022 Hubert Peter Pazdera

Při odjezdu ze Švýcarska je třeba myslet na řadu věcí. Přinášíme vám soupis těch nejdůležitějších.

Jestliže jste se rozhodli na dobro opustit Švýcarsko, je nutné si zorganizovat spoustu důležitých kroků. Mezi první by mělo patřit rozhodnutí, ke kterému datu budete stát opouštět. Rozhodnout se odcestovat ze dne na den je totiž v podstatě nemožné.

Ukončení pracovního poměru a další náležitosti

Jako první byste měli rozvázat svůj pracovní poměr a vypovědět nájemní smlouvu, jelikož výpovědní doba bude hrát největší roli při odchodu, pokud se tedy nedohodnete jinak se svým zaměstnavatelem a pronajímatelem.

Další kroky by měly vést na příslušnou Gemeinde, kde je třeba se odhlásit z registru obyvatel. Každý kanton má svoje právní předpisy. Nejdříve měsíc před odchodem ze Švýcarska obdržíte potvrzení o odchodu, které je pro Vás velmi důležité a budete jej potřebovat na všech dalších úřadech. Tento doklad budete potřebovat např. i k vyřízení celních formalit na švýcarských hranicích a k bezcelnímu přestěhování Vašeho majetku.

Odhlášením z registru ve Švýcarsku se na vás přestane vztahovat povinné pojištění AHV/IV a BVG, které je možné eventuálně částečně nechat vyplatit.

Zrušení uzavřených smluv

Pak následuje zrušení uzavřených smluv, jejichž nevypovězení by mohlo způsobit zbytečné náklady a problémy. Jedná se například o výpovědi na:

  • elektřina/plyn/voda
  • členské příspěvky/kluby
  • veřejná doprava
  • rádio/televize
  • telefon/mobilní telefon
  • pojištění (osobní a majetkové),
  • další uzavřené smlouvy

Pamatujte na případné přesměrování pošty nebo uveďte kontaktní osobu, když už v CH nebudete pobývat. Taktéž kapitola „Daně“ je složitá a vyžaduje mnoho odborných znalostí. Obraťte se tedy na odborníka a neváhejte nás kontaktovat. V této oblasti máme jíž velmi bohaté zkušenosti. S celým odchodem ze Švýcarska a potřebnými dokumenty Vám rádi pomůžeme.

Tradičně, již po více jak 38 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa mají prvních 45 minut poradenství zdarma. Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33.

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich

E-mail: info@pazdera.ch

www.agenturpazdera.ch

www.pazdera.cz

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich