Pozor na podvodné investiční společnosti: slíbí vám modré z nebe, ale realita je opačná

24.11.2020 Hubert Peter Pazdera

Investiční poradenská firma z východního Švýcarska doporučila ženě, aby si koupila fotbalové akcie. Ta přišla o 90 000 franků. Žena požadovala částku zpět od okresního soudu Wil SG - s úspěchem.

„Našetřila jsem si peníze, byly určeny na stáří," vysvětluje žena na začátku jednání před třemi soudci okresního soudu. Kdybych měla podezření, že se jedná o tak riskantní obchod, určitě bych do toho nešla.

Pro ženu začalo drama krátce před Vánocemi 2012. Investiční poradenská společnost v Oberbüren SG, která ženě radila ve finančních, důchodových a pojišťovacích záležitostech, zprostředkovala akcie investiční společnosti Santander Estate AG v Zugu za téměř 90 000 franků. Žena na to použila celý svůj majetek. Konzultanti šli konkrétně k získávání zákazníků a slíbili klientce modré z nebe. Rada byla naprosto neopodstatněná, žadateli byl prodán prakticky odpad. Za to získala poradenská společnost vysoké provize od společnosti Santander Estate.

Santander Estate se označil za partnera pro stabilní a udržitelnou budoucnost. Od roku 2010 do roku 2013 společnost hledala zákazníky, kteří by investovali do fotbalového průmyslu. Cena za akcii byla 8 franků. „Po třech a půl letech můžeme papíry koupit zpět za 11 franků," slíbila investiční společnost. Podle prodejních dokumentů chtěl Santander generovat zisk účastí na sportovních licencích na přestupovém trhu. Ve skutečnosti neměla práva na přenos fotbalu ani jiné sportovní licence.

V roce 2014 švýcarský úřad pro dohled nad finančním trhem zakročil proti společnosti Santander Estate AG a vyhlásil bankrot. Společnost shromáždila finanční prostředky od veřejnosti bez oficiálního povolení. Konkurzní správce zjistil pohledávky věřitelů ve výši 2,79 milionů franků.

Investiční poradenská firma, která zprostředkovala akcie pro investora, také v roce 2019 zkrachovala. Oba podílníci převedli své podíly ve staré společnosti na jinou a obdrželi zákaznickou základnu, prodejní poradce, vybavení a prostory se stejnou adresou pro jejich nově založenou poradenskou společnost s téměř stejným názvem. To dokazuje, že nová společnost převzala i dluhy staré společnosti. Z tohoto důvodu nyní žena požaduje od nástupnické společnosti téměř 90 000 franků. Nová společnost odmítá, že nemá nic společného s předchozí společností. Neexistuje ani nic písemného, ​​co by dokazovalo opak. Soud to vidí jinak: skutečně došlo k převodu majetku. Akcionáři však nedodrželi zákonné požadavky, říká předseda soudu. Vzhledem k tomu, že žalovaná společnost nemohla předložit zákonem předepsanou smlouvu o převodu majetku, byla odpovědná za dlužných 90 000 franků. Kromě toho musí zaplatit soudní poplatky 9 000 franků a ženě 14 000 franků za právní poplatky.

I vy se můžete dostat do takové situace, a proto neváhejte kontaktovat naši agenturu.

Tradičně, už po 37 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma.

Rádi se budeme Vaším případem zabývat. Volejte na tel.: 044 933 07 33.

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich

E-mail: info@pazdera.ch

www.agenturpazdera.ch

www.pazdera.cz

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich