SMRŤÁK překlasifikovaný na trvalé následky

3.6.2020 Hubert Peter Pazdera

V poslední době řada lidí z České a Slovenské republiky získala povolení pracovat ve Švýcarsku. Aby povolení získali, vznikly často celkem komické, resp. tragikomické situace. Co všechno se může stát, když si důkladně neprověříte informace?

Zájemci o práci ve Švýcarsku často získávají návody, jak sehnat práci, jak v zemi obdržet povolení či jak se zde chovat z nepříliš věrohodných zdrojů. Klient slyší jen to, co slyšet chce, ale skutečnost je mnohdy jiná. Podle těchto skupin dokážeme určit, odkud informace přišla.

Často se jedná o informace staré, dnes už neplatné, nebo výrazně zkreslené – výsledek pak vypadá asi jako předávání informací prostřednictvím hry na ichou poštu.

Jaký mohou mít nepřesné informace dopad?

Jedním z příkladů může být třeba následující situace: v zájmu obdržení statutu se dotyčný přestěhuje do hotelu blízko hranic v Německu v místě, kde sousedí se Švýcarskem. Neplatí Krankenkasse, další potřebné povolení je v systému SPAR – takže raději nic neplatit. Následky svého počínání dotyčný samozřejmě nezná, což je jedině logické. Když přijdeme zítra pracovat do Číny, budeme na tom stejně.

Jen pro představu – před pár týdny jsme obdrželi k vyřízení případ, který byl de facto smrťák. Dotyčný se z něj pro své mládí a štěstí vylízal. Nebudeme popisovat všechny útrapy s vyřizováním, placením účtů atd. Ještě nejsou a dlouho nebudou vyřízeny nároky na eventuální odškodnění – zda byl dotyčný proškolen na danou práci a podobně. Vše je ve věci řízení. Jedná se o úraz na stavbě, kde si dotyčný doslova odříznul nohu, tedy o trvalé následky.

Když si uvědomíme všechny změny, které v tu setinu vteřiny a potom následně v životě nastanou a jaké útrapy dotyčného čekají, všechny nás okamžitě zamrazí.

Nevyčíslitelné výdaje a doživotní následky

Takovýto jedinec musí strávit několik měsíců v nemocnici, prodělat nespočet operací a rehabilitaci. Jeho výdaje narůstají závratnou rychlostí. Nedostatečné pojištění, nesprávně ošetřená pracovní smlouva – potíže se jen kupí. Zaměstnavatele i zaměstnance čeká placení řady poplatků a kýžený sen vydělat si peníze ve Švýcarsku se mění v noční můru. Zasaženému zůstanou tak akorát oči pro pláč, protože v případě invalidity se dá jen těžko sehnat rozumně placené místo – a to výrazně ovlivní celkovou kvalitu jeho života.

Pojištění i život ve Švýcarsku jsou skutečně jiné oproti Česku nebo Slovensku – aby ve vašem okruhu nenastal podobný případ, o celé záležitosti se podrobně informujte.

Česky a slovensky mluvící lidé se u nás mohou už 37 let zdarma (po dobu 45 minut) informovat a potřebné záležitosti nechat zkontrolovat.

Švýcaři používali před cca 40 lety krásné motto, které měli vyvěšené v pojišťovnách a sice: Verbeugen ist besser als heilen… v češtině:

Těšíme se na vaše dotazy a rádi vám pomůžeme dříve, než se něco stane, protože až se stane, bývá už obvykle pozdě.

 

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Náš tel: +41 44 933 07 33

e-mail: info@pazdera.ch

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich