Zvýšení sazeb švýcarských daní z přidané hodnoty od 1. ledna 2024

4.7.2023 Hubert Peter Pazdera

Mehrwertsteuer, v překladu daň z přidané hodnoty, je spotřební daň, která se vybírá z konečné ceny zboží a služeb. Do 31. prosince 2023 činí ve Švýcarsku obecná sazba 7,7 %, od 1. ledna 2024 se o téměř půl procenta zvýší na 8,1 %. Tato obecná sazba daně z přidané hodnoty se vztahuje na většinu zboží a služeb denní potřeby, včetně elektroniky, oděvů, nábytku a pohostinství.

Na některé základní zboží, jako jsou potraviny, knihy, noviny, léky, zemědělské produkty a veřejná doprava, se vztahuje snížená sazba ve výši 2,5 %, která se od 1. 1. 2024 zvýší na 2,6 %. Ubytovací služby, jakými jsou pobyty v hotelech, rekreačních penzionech a kempech, a některé kulturní a volnočasové aktivity – divadelní představení, koncerty, návštěvy muzeí a sportovní akce – podléhají snížené sazbě 3,7 %, která se od 1. 1. 2024 zvýší na 3,8 %.

Pro podniky znamená zavedení nové sazby MwSt (DPH) úpravu účetních a fakturačních procesů. Zvýšení sazeb DPH má také zvýšit daňové příjmy státu a zajistit tak potřebné prostředky na veřejné investice. Tyto investice mohou směřovat do zlepšení infrastruktury, vzdělávání, zdravotnictví a dalších oblastí, které podporují hospodářský růst a blahobyt obyvatelstva. Zvýšení spotřební daně odráží potřebu vyrovnat rozpočet a zodpovědně využít dodatečné příjmy.

Zajímá Vás tato tematika více? Tradičně, již po více jak 40 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma. Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Zdroj obrázku: belozersky / depositphotos.com

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich