Co všechno si můžete odečíst z daní?

22.3.2021 Hubert Peter Pazdera

Zvážili jste při vyplňování švýcarského daňového přiznání následující odpočty? Víte, co vše je možné si z daní odečíst? Máme pro Vás pár tipů.

Vlastnictví domu

Můžete odečíst pojistné, a to buď paušální částku, nebo skutečné náklady vynaložené na pojištění. Velmi často se zapomíná na pojistné za pojištění majetku a odpovědnosti. Odčitatelné jsou také náklady na údržbu a správu třetími stranami.

Letní byt

Daň z příjmu z pronájmu a imputované (hypotetické) nájemné hodnoty z pronájmu musíte platit, i když je byt často prázdný. Pokud je objekt částečně pronajat, můžete snížit imputovanou hodnotu nájmu. Pokud si v některých kantonech pronajmete zařízený byt, můžete odečíst i určitou částku za opotřebení.

Renovace

Z daní si můžete odečíst investice, které udržují hodnotu, ale ne investice, které hodnotu přidávají. Před většími renovacemi si ujasněte, jaké odpočty daňové úřady přijmou. Federální vláda a řada kantonů také uznávají první investice jako náklady na údržbu, pokud snižují spotřebu energie nebo mají jinak udržitelný účinek. Mimochodem náklady na energeticky účinná opatření lze požadovat maximálně po dobu tří let, pokud je nelze plně zohlednit pro daňové účely v roce, ve kterém vznikly.

Cenné papíry

Obvykle můžete odečíst náklady na daňový registr, poplatky za úschovu, bezpečnostní schránku a poplatky za bezpečnost, jakož i náklady na vyzvednutí kupónů. Poplatky za nákup nebo prodej cenných papírů, poplatky za finanční, investiční a daňové poradce, jakož i vydávání daní odečíst nelze.

Děláte si daňové přiznání sami a nejste si jistí, zda jej vyplňujete správně? Nemáte čas a náladu se daněmi zaobírat a raději takovou práci přenecháte někomu jinému? Obraťte se na naše odborníky v oblasti daňového poradenstvi! Neváhejte nás kontaktovat, všechno za Vás rádi a rychle vyřídíme.

Tradičně, již po více jak 38 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma. Rádi se budeme Vaším případem zabývat. Volejte na tel.: 044 933 07 33.

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich

E-mail: info@pazdera.ch

www.agenturpazdera.ch

www.pazdera.cz

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich