Daně z nemovitosti ve Švýcarsku

28.2.2023 Hubert Peter Pazdera

Blíží se čas odevzdaní daňového přiznaní a každý z nás si jistě láme hlavu, jak na daních ušetřit.

Pokud se rozhodnete pro koupi vlastní nemovitosti, myslete na to, že každý nový vlastník domu bude v budoucnu konfrontován s několika různými typy daní. Zaleží pak na šikovnosti majitele nemovitosti, jak si s daňovým přiznáním poradí. Pro jednodušší orientaci v daních spojených s vlastnictvím či prodejem nemovitostí jsme pro vás přehledně sepsali v tomto článku.

Liegenschaftsteuer – daně z nemovitosti

Jste-li vlastníkem domu, musíte ho zdanit jako Váš majetek, týká se Vás tedy daň majetková. Ale bohužel ne všechny kantony se spokojí jen s touto daní. V mnohých kantonech se zdaňují tyto nemovitosti nadvakrát, a to tzv. daní z nemovitosti. Základem pro výpočet daně je hrubá cena nemovitosti, tedy bez hypoteční zátěže. Jedná se o daň z objektu nezávisle na tom, jak movitý je její majitel.

Handänderungssteuer – daně ze změny majitele

Jak již sám název napovídá, tato daň se platí při změně majitele, tedy při prodeji, koupi nebo přepisu nemovitosti. Daně jsou řízeny kantonálně a každý kanton má svoje vlastní pravidla. Některé kantony (např. Glarus, Schaffhausen, Uri, Zug a Zürich) vybírají místo daní jen poplatky, v některých platí jistou daň dokonce i kupující nemovitosti a např. v kantonu Basel-Land se daň z koupě platit nemusí, pokud kupující nemovitost používá na vlastní bydlení. Při přepisu nemovitosti na nejužší vlastní rodinu (manžel, manželka, děti) se ve většině kantonů tato daň neplatí.

Grundstückgewinnsteuer – pozemková daň ze zisku

Tato daň se také tyká změny majitele, ovšem předmětem není sama nemovitost, nýbrž zisk z jejího prodeje. Kdo si pořídil dům před dvaceti lety a dnes by ho chtěl prodat, zajisté na prodeji vydělá několikanásobek. Při takovém vysokém zisku může dan činit i 30 % z výnosu. Tyto daně z výnosu se vymáhají ve všech kantonech a jako vždy se kanton od kantonu liší. Daň z výnosu platí vždy jen prodejce nemovitosti. Slovem „Grundstück“ (pozemek) v tomto případě není myšleno jen dům nebo parcela, spadají sem i spoluvlastnické podíly a i např. dlouhodobá vlastnická práva zanesena do katastru nemovitosti (např. Baurechte).

Státu se pozemková daň ze zisku neplatí. Pokud se nemovitost prodává jako privátní majetek, zisk z prodeje se státu nezdaňuje. Pokud se ovšem nemovitost prodává jako firemní majetek, musí se zisk z prodeje zdanit jako příjem ze samostatné činnosti (Einzelfirma) nebo jako firemní příjem (GmbH, AG).

Nemovitosti, které vlastníte v České republice nebo jiném státě EU, se ve Švýcarsku nezdaňují. Musí se ale v daňovém přiznaní deklarovat, tudíž hodnota nemovitosti, a i případný zisk z ní, mají vliv na výši daňové sazby, jelikož daňová sazba stoupa progresivně.

Potřebujete poradit s daňovým přiznáním?

Tradičně, již po 40 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa mají prvních 45 minut poradenství zdarma. Neváhejte nás proto kontaktovat - rádi se budeme Vaším případem zabývat!

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich