Daňové přiznání ve Švýcarsku

30.11.2022 Hubert Peter Pazdera

Zajímalo by Vás, jak si navýšit plat? Díky daňovému přiznaní se ani nemusíte ptát Vašeho nadřízeného! Daňoví poplatníci s povolením B s ročním hrubým výdělkem menším než 120 000 CHF a také pracující, kteří nemají ve Švýcarsku trvalý pobyt (ze zemí EU/EFTA), si nemusí dělat starosti s vyplňováním daňového přiznaní.

Daň z příjmu je zaměstnavatel povinen odečítat z hrubé mzdy zaměstnance a odvádět je přímo daňovému úřadu. Odtud tedy vychází název „Quellensteuer” (die Quelle = pramen) tzn. “přímo u pramene”. Výše odváděné částky je procentuálně dána a liší se podle kantonu.

A právě tady přicházíte o nemalou částku peněz! Quellensteuer se totiž odečítají coby pevná částka z příjmu a nejsou v nich zahrnuty žádné výdaje jako např. investice do vzdělání, jazykové kurzy, které potřebujete ke své práci nebo pracovní oblečení, Vaši cestu do práce, dobrovolné příspěvky na různé instituce nebo do 3. sloupce penzijního privátního připojištění, léky atd.

Těmito odečty se Vám sníží daně a tím pádem zvýší Váš příjem na konci roku. Málokdo ví, že v tomto případě je vyplnění daňového přiznání dobrovolné, i když ne vždy se může také vyplatit. Popřemýšlejte o tom, rádi Vám poradíme.

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich