Doba odchodu do důchodu ovlivňuje kvalitu života

23.10.2020 Hubert Peter Pazdera

Každý, kdo chce mít ve stáří dostatek peněz na to, aby uspokojil všechny své potřeby, musí si svůj odchod do důchodu včas naplánovat.

Skončit dříve, pracovat do věku 64 nebo 65 let nebo zůstat déle v práci? Tuto otázku je potřeba si pečlivě zvážit, protože odpověď na ni je zásadní pro to, co si pak všechno ve stáří můžete dovolit. Například pokud odchází do důchodu muž v 65 letech, jeho měsíční důchod je 5775 franků. Pokud odejde do předčasného důchodu v 63 letech, je to jen 4993 franků. To je téměř o 800 franků méně.  A pokud bude pracovat do 67 let, dostane asi o 800 franků více. Protože rozdíly jsou velké, měli byste si již v 55 vypočítat, co se vyplatí a co je třeba udělat, aby Vám peníze vydržely do stáří.

Předčasný odchod do důchodu bývá drahý

Předčasný odchod do důchodu je drahý, protože na několik let ztrácíte příjem a zhoršuje se vaše penzijní zabezpečení. Rozhodující je, zda můžete ušetřit dostatek peněz a optimálně koordinovat všechny penzijní fondy.

Je třeba dodržovat následující body:

Rozdíl v příjmech lze částečně vyrovnat, pokud k tomu použijete své úspory, pilíř 3a a váš účet cenných papírů. Můžete například vybrat pilíř 3a pět let před dosažením důchodového věku pro AHV.

Možné jsou také dřívější výběry AHV a důchodu penzijního fondu. Důchod AHV můžete čerpat jeden nebo dva roky předem. Většina penzijních fondů umožňuje výběry od 58 nebo 60 let. Důchody jsou po celý život nižší. Ti, kteří odejdou předčasně v 63 letech, se vzdají 13,6 procenta důchodu AHV a až 10 procent důchodu penzijního fondu.

I když chcete odejít do důchodu v 64 nebo 65 letech, musíte udělat důležitá rozhodnutí

Poté musíte zvolit, jak čerpat peníze v penzijním fondu: jako důchod, jako paušální částku nebo jako kombinace obou. Toto rozhodnutí je konečné a ovlivňuje daňový zákon ve stáří. Důchod je zaručen do konce života. Je však stoprocentně zdanitelný a jeho výše závisí na konverzním kurzu - a klesá a klesá. Ti, kteří kapitál čerpají, zůstávají finančně flexibilnější. Můžete například peníze využít na  renovaci domu nebo dát dětem část dědictví. Obvykle je to také atraktivnější z daňového hlediska.

Optimalizace daní je zásadní pro kvalitu života i v případě pozdějšího odchodu do důchodu. Protože se vám spojí důchod a mzdy, budete přiřazeni do vyšší daňové skupiny a daň z příjmu vzroste. Daňové zatížení pak ale můžete různými způsoby omezit.

Tradičně, už po 37 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich