Jak si založit firmu ve Švýcarsku?

10.6.2020 Hubert Peter Pazdera

Nosíte v hlavě už dlouho myšlenku na založení vaší vlastní firmy a osamostatnění se? Pak pro vás máme několik zásadních tipů a rad, které by měl vzít v potaz každý budoucí podnikatel.

Nejdříve je důležité vědět, jakou formu společnosti si přejete. Vše se odvíjí od výše kapitálu, jaký do firmy vkládáte, velikosti společnosti, nebo například toho, zda jste samostatný podnikatel nebo společnost o několika spolumajitelích. Názvosloví je v podstatě identické s českým systémem.

Budoucí činnost musíte nahlásit na úřadech

Dále je potřeba zorientovat se, které úřady je nutno kontaktovat a nahlásit zde vaši budoucí činnost. V první řadě potřebujete znát, zda zanést firmu do tzv. Handelsregistru, registru firem ve Švýcarsku.

Pokud zakládáte kapitálovou společnost, měli byste vědět, že ta vzniká právě její registrací do Handelsregistru. U podnikatelů s místní verzí živnostenského listu je povinný zápis až od ročního kapitálu přesahujícího 100 000 franků. Je ale možné registrovat se dobrovolně, což má své výhody.

Důchodové pojištění AHV neboli první pilíř a pojištění invalidity je povinné u podnikatelů při ročním obratu vyšším než 2 300 franků. Dalším bodem k cestě za vlastním podnikem je nahlášení na BVG neboli druhý pilíř. Toto je povinné opět od určité roční sumy 21 330 franků, kterou vydělá konkrétní zaměstnanec. Určitě je vhodné srovnat vícero pojišťoven, které tyto služby nabízejí a vybrat tu, která je pro vás nejvýhodnější.

Klíčovou roli hraje roční obrat firmy

Roční obrat firmy určuje, zda je firma povinna platit daň z přidané hodnoty. Tato hranice činí 100 000 franků ročně.  Každý zaměstnanec musí být povinně pojištěn proti pracovním, případně i mimopracovním úrazům a nemocem z povolání.

Jako u každého jiného úřednického procesu je při pochybách vhodné svěřit se do rukou odborníkům, kteří se vám za správnost veškerých kroků zaručí.

 

Tradičně, už po 37 let činnosti, zůstává platné, že všichni česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa, mají prvních 45 minut poradenství zdarma.

Rádi se budeme Vaším případem zabývat. Volejte na tel.: 044 933 07 33.

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich

E-mail: info@pazdera.ch

www.agenturpazdera.ch

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich