Jak snadno udělat daňové přiznání ve Švýcarsku

25.2.2022 Hubert Peter Pazdera

Chcete optimalizovat své daně? Ukážeme Vám, jak na to.

Digitalizace namísto papírové války. Všechny kantony nyní nabízejí elektronické nástroje pro podání daňového přiznání a stále častěji probíhá proces přímo online. Práce s digitálními nástroji má však i svá úskalí a stále se musíte informovat o všech možnostech legitimace. Co je nového pro daňové přiznání na rok 2022 a co platí obecně? Přinášíme vám výběr toho nejpodstatnějšího.

  1. Pracovní výdaje během pandemie Corona

Protože mnoho lidí pracovalo z domova, zavedlo několik kantonů dočasná zvláštní pravidla pro daňová přiznání. Odpočty, které jsou v současné době možné v jednotlivých kantonech a další důležité daňové údaje naleznete v online informacích připojených k příručce.

  1. Nová pravidla pro služební vozidla

Od začátku roku 2022 si uživatelé služebních automobilů mohou pro účely odpočtů z daní zvolit vyšší paušál ve výši 10,8 % ročně. Pak již nebude platit kompenzace nákladů na dojíždění do práce ani odpočet 3000 franků. Tato možnost byla zavedena s cílem snížit administrativní zátěž podniků a zaměstnanců. Paušální sazba se vyplatí zejména lidem, kteří dlouho dojíždějí.

  1. Nové předpisy pro srážkovou daň

Na začátku roku 2021 vstoupila v platnost nová pravidla pro srážkovou daň. V důsledku toho budou cizinci ve Švýcarsku častěji zdaňováni. Osoby podléhající srážkové dani mohou nyní požádat o dodatečné vyměření daně, pokud je jejich hrubá mzda nižší než 120 000 CHF ročně. Žádost o to musí být podána příslušné kantonální daňové správě do 31. března 2022. Ale pozor, jakmile se pro tuto možnost rozhodnete, nemůžete toto rozhodnutí zvrátit a v budoucnu budete vždy podléhat běžnému zdanění.

U nás naleznete mnoho dalších užitečných příkladů, jak udržet své daňové zatížení na co nejnižší úrovni. Ještě než se pustíte do daňového přiznání, doporučujeme to nejdůležitější: sbírat účtenky po celý rok. Pokud budete mít připravený výplatní lístek, výpis úroků, účtenky za právní výdaje, účtenky za dary, faktury za péči o děti a vzdělávání atd., ušetříte si spoustu starostí.

Stále ještě nemáte podané daňové přiznání? Obraťte se přímo na nás a my už za Vás vše potřebné vyřídíme.

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich