Movití Češi kupují domy a byty ve Švýcarsku

18.7.2022 Hubert Peter Pazdera

Málokterá investice je v současnosti tak spolehlivá jako nákup nemovitostí. Situace na českém trhu s nemovitostmi je však pro investory stále méně výhodná, poohlížejí se proto po bytech a domech v zahraničí. Jednou z oblíbených lokalit pro výhodné nákupy nemovitostí je například Švýcarsko.

Situace na českém trhu s nemovitostmi

Pořízení nemovitosti, ať už k bydlení, nebo jako investice, je v České republice stále komplikovanější a finančně náročnější. Kromě toho, že se ceny českých nemovitostí stále drží u historického maxima, je také stále obtížnější získat hypotéku. Problémy působí i nedostatek materiálu a pracovníků ve stavebních firmách. Kvůli inflaci Češi s finančním polštářem stále přemýšlejí, jak své  peníze bezpečně uložit a spolehlivě zhodnotit. Nevýhodné podmínky pro nákup nemovitosti v ČR způsobily, že se zájemci o nákup nemovitosti při hledání ideální investice stále častěji vydávají za hranice.

Tento trend ještě posílila válka na Ukrajině, které v mnoha lidech vzbudila obavy a přiměla je myslet na zadní vrátka, mezi které patří i možnost odstěhovat se do jiné země. Kromě toho – pořízení apartmánu v zahraničí je nyní leckdy  finančně dostupnější než koupě chalupy v Česku.

Koupě domu ve Švýcarsku? Reálnější, než se může zdát

Švýcarsko patří mezi nejbohatší země na světě a jeho občané vydělávají druhé nejvyšší mzdy v rámci Evropské unie (zlatou příčku obsadilo Lucembursko). V porovnání s českým průměrným platem, který činí necelých 38 000 Kč, jsou na tom obyvatelé Švýcarska lépe téměř čtyřikrát. I přesto se ceny švýcarských nemovitostí v mnoha případech drží na stejné nebo nižší úrovni jako ty české. Vlastní bydlení ve Švýcarsku můžete mít už za cenu 250 000 CHF, což je cca 5, 5 milionů korun, tedy cena, která vám v Česku momentálně sotva vystačí na velmi skromnou novostavbu.

Častou motivací pro pořízení nemovitosti v zahraničí je možnost nemovitost po část roku využívat a ve zbylý čas ji pronajímat, čímž se umoří část nákladů. Ale pozor: ačkoliv se nákup nemovitosti ve Švýcarsku může zdát na první pohled velice výhodnou záležitostí, nese s sebou i další finanční zátěž, kterou je třeba zohlednit. Je třeba myslet na to, že prázdná nemovitost vyžaduje správu, často tedy finanční odměnu pro někoho z místních. Ani cestování majitele a jeho rodiny není zdarma, obzvlášť pokud se na místo obtížně cestuje, tedy je daleko od letiště nebo není v dojezdové vzdálenosti vlastním autem. Pokud ale hledáte možnost, jak uložit a spolehlivě zhodnotit své úspory a můžete si dovolit platit náklady spojené se správou nemovitosti v zahraničí, jde o ideální řešení. Ceny nemovitostí ve Švýcarsku mají spíše vzrůstající tendenci, je tedy pravděpodobné, že jde o výnosnou variantu uložení financí.

Zvažujete nákup nemovitosti ve Švýcarsku, ale nevíte, kde začít? Neváhejte kontaktovat naše odborníky, rádi vám pomohou se v této problematice zorientovat a najít vám nemovitost podle vašich představ i finančních možností. Pro všechny česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa je navíc prvních 45 minut poradenství zdarma.

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich