Povolení k pobytu ve Švýcarsku

24.8.2022 Hubert Peter Pazdera

Pokud se do Švýcarska chystáte za účelem výdělku, je třeba vědět, co je potřeba zařídit, abyste zde mohli legálně pobývat a pracovat. Podíváme se na náležitosti s vaším příjezdem spjaté i na to, co není dobré opomenout ihned po vašem příjezdu.

Povinná registrace

Pokud do Švýcarska přicestujete s úmyslem výdělečné činnosti, je vaší povinností přihlásit se do 14 dnů u příslušné kantonální cizinecké policie podle místa vašeho pobytu. Toto přihlášení však musí proběhnout ještě před začátkem pracovního poměru.

Povolení k pobytu

Pro občanu Evropské unie zavedlo Švýcarsko kvóty na udělování povolení k pobytu typu B. To znamená, že pokud máte pracovní smlouvu na jeden rok či na dobu neurčitou, je nutné požádat o povolení k pobytu (s platností 5 let). Toto povolení vám zaručuje, že můžete změnit povolání nebo místo výkonu práce. Povolení k pobytu jsou pak vydávána dle délky trvání pracovní smlouvy.

Je třeba vědět, že kvóty jsou stanoveny vždy na jeden rok. Povolení vydávají migrační úřady – občané ČR o jeho vydání musí požádat ještě před začátkem zaměstnání. Na prodloužení povolení typu B se pak kvóty nevztahují.

Další informace o povolení k pobytu a kontakty na jednotlivé kantonální úřady najdete na stránkách švýcarského Úřadu pro migraci – www.bfm.admin.ch.

Zvažujete přesun do Švýcarska za prací, ale nevíte, kde začít? Neváhejte kontaktovat naše odborníky, rádi vám pomohou se v této problematice zorientovat a najít vám nemovitost podle vašich představ i finančních možností. Pro všechny česky nebo slovensky mluvící lidé z celého světa je navíc prvních 45 minut poradenství zdarma.

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich