Životní pojištění: oddělené pojištění a spoření!

29.9.2021 Hubert Peter Pazdera

Smíšené investiční životní pojištění je drahé a provize požírají velkou část výnosů.

Nemá smysl vkládat peníze do životní pojistky, která pojišťuje rizika smrti a invalidity a zároveň šetří kapitál. Je zpravidla výhodnější, když organizujete proces spoření s nízkonákladovými investicemi a navíc uzavíráte čisté pojištění rizik, se kterým jste vy a vaše rodina ve všech případech pojištěni.

Smíšené životní pojištění není transparentní. Často není jasné, kolik vlastně končí na spoření, kolik stojí ochrana a co se vyplácí jako provize makléři. Není proto překvapující, že návratnost takového pojištění neodpovídá návratnosti efektivní finanční investice s ekvivalentní, oddělenou ochranou rizik.

Díky tomu budete mít více do života.

Dokládá to i následující srovnání: Pokud si budete platit každoročně 6 000 franků do investičního životního pojištění, po 20 letech dostane 132 196 franků. To je zhruba o 25 000 franků méně, než kdybyste stejnou částku investovali do spořicího plánu ETF a chránili se samostatným pojištěním rizika. Jak tento rozdíl vzniká? Hlavními důvody jsou vysoké provize, riziko a náklady na správu pojistky.

Tip: Pojišťovny takové životní pojistky rády prodávají, protože na nich vydělávají nemalé peníze. Pokud ale oddělíte spoření a pojištění, zůstane vám více peněz na živobytí.

picture
picture

Rádi se budeme Vaším případem zabývat.

Volejte na tel.: 044 933 07 33

AGENTUR PAZDERA, Treuhandbüro

Kreuzplatz 20, 8008 Zürich